Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa uznawana jest za jedna z najtrudniejszych w stosowaniu. Wpływ na to ma przede wszystkim fakt, iż musi być stosowana zawsze i nie ma w tym przypadku żadnych odstępstw. Co więcej, osoby uczulone na gluten muszą nie tylko eliminować produkty, które go zawierają, ale dokładnie zastanawiać się nad tym co jedzą bowiem gluten może być w niektórych produktach ukryty.

Dieta bezglutenowa musi być bezwzględnie stosowana przez osoby, które wykazują na ten rodzaj białka alergię pokarmową oraz prze tych, którzy cierpią na celiakię, czyli schorzenie zaliczane do zaburzeń autoimmunologicznych. W przypadku alergii pokarmowej, uczulenie na gluten może minąć samoistnie (na przykład u dzieci) bądź zostać wyleczone natomiast przy celiakii chory niestety musi stosować dietę eliminacyjną już do końca życia.

Ponieważ gluten zawiera się w licznych produktach spożywczych oraz większości półproduktów, chorzy maja spory problem z układaniem odpowiedniej diet eliminacyjnej. Większość szuka specjalistów, wpisując w wyszukiwarkę na przykład ?dietetyk warszawa? i dzięki temu ma możliwość konsultacji z profesjonalistą, który ułoży pod kątem indywidualnym dietę, która nie będzie zawierać glutenu.

Ten jak się okazuje jest szczególną odmianą białka. Jest w pszenicy, życie, orkiszu czy jęczmieniu. Bezpieczne natomiast jest spożywanie produktów z mąki kukurydzianej bądź ryżowej. Jak potwierdzają eksperci z Akademii Zdrowego Żywienia, osoby uczulone na gluten powinny zawsze czytać skład produktu. Może okazać się, że ten wyrabiany był w miejscu, gdzie przetwarza się także produkt glutenowe a jego śladowe ilości mogły zanieczyścić produkt, jaki wybrała osoba z zaleconą dietą eliminującą gluten.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *